Herverdelingsbetaling

De onderstaande beschrijving van steunmaatregelen en tegemoetkomingen wordt louter ter informatie gepubliceerd en heeft geen rechtsgevolgen.

Alleen de wetteksten die in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd, worden als de officiële en definitieve versie beschouwd.

Herverdelende inkomenssteun

De herverdelende steun is bedoeld ter ondersteuning van kleine en middelgrote landbouwbedrijven die gemiddeld een lager landbouwinkomen per gezinsarbeidseenheid hebben. Deze steun is een voortzetting van de 'herverdelingsbetaling' die in het kader van het GLB 2015-2022 ten uitvoer werd gelegd. De herverdelende inkomenssteun bestaat uit een ontkoppelde jaarlijkse betaling per in aanmerking komende hectare (zie informatieblad 100 - Definities landbouwactiviteit - Landbouwareaal - In aanmerking komende hectare), ongeacht het aantal basisbetalingsrechten waarover het bedrijf beschikt. Alleen de eerste 30 in aanmerking komende hectaren komen voor deze steun in aanmerking. Onder bepaalde voorwaarden kan dit maximum van 30 hectare worden toegepast voor elke natuurlijk persoon die zaakvoerder is van het landbouwbedrijf (zie paragraaf 'Afschaffing van het maximum' hieronder).

Voor wie?

Waar?

Wanneer?

Steun en juist bedrag

Afschaffing van het maximum

De limiet van 30 hectare mag worden overschreden door feitelijke verenigingen, vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid en landbouwbedrijven die hebben geopteerd voor het systeem van de personenbelasting.

Dit maximum van 30 hectare geldt individueel voor de leden van feitelijke verenigingen en voor de beherende vennoten van landbouwbedrijven en vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid, die :

Het aantal hectare dat het voorwerp uitmaakt van een herverdelingsbetaling per natuurlijke subsidiabele persoon aan de bovenvermelde voorwaarden is beperkt tot een plafond van 30 hectare en wordt berekend op basis van de individuele oppervlakte, die wordt bepaald volgens de verdeling van de gebruiksrechten van de landbouwonderneming. Deze verdeling van de gebruiksrechten heeft betrekking op materiële of immateriële roerende goederen die bestemd zijn voor het landbouwbedrijf.

De verdelingsovereenkomst moet uiterlijk op de uiterste datum voor het wijzigen van de verzamelaanvraag door de Algemene directie patrimoniumdocumentatie worden geregistreerd om voor het jaar van de aanvraag te worden aanvaard , en wordt aan het betaalorgaan verstrekt via het geautomatiseerde e-loket dat door de directie ter beschikking wordt gesteld of op papier per aangetekend schrijven.

De volgende soorten documenten worden geaccepteerd om de aandelen, de verdeling van gebruiksrechten en de bijdragen aan de activiteit van de partner vast te stellen:

1° een in het Belgisch Staatsblad opgenomen of gepubliceerde oprichtingsakte;

2° een geregistreerde overnameovereenkomst;

3° een geregistreerde verenigingsovereenkomst;

4° een geregistreerde overeenkomst over de verdeling van de gebruiksrechten;

5° het register van de geregistreerde aandelen.

De registratie wordt verricht door de Algemene directie patrimoniumdocumentatie.

Voorbeeld van toepassing van het maximum voor leden:

Een groep van natuurlijke personen ('A' en 'B') met 80% van de gebruiksrechten voor A en 20% voor B, geeft 80 hectare aan. A en B worden belast volgens de personenbelasting en storten bijdragen als landbouwers in hoofdberoep. Dan kunnen ze dus voor maximum 46 hectaren de herverdelingsbetaling krijgen.

Inderdaad:

Hoe een aanvraag indienen?

De herverdelende inkomenssteun wordt automatisch toegekend aan alle landbouwers die toegang hebben tot de basisinkomenssteun voor duurzame ontwikkeling en die binnen de termijn een areaalaangifte hebben ingediend. De areaalaangifte dient als aanvraag voor toegang tot de herverdelende inkomenssteun.

Om het maximum van 30 hectare voor de herverdelende steun te kunnen toepassen voor de leden van het bedrijf, moeten feitelijke verenigingen, landbouwbedrijven en vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid bij hun inschrijving aan hun externe directie of het betaalorgaan van Wallonië een document bezorgen waaruit de verdeling van de gebruiksrechten van het bedrijf blijkt (een notariële of in het Belgisch Staatsblad gepubliceerde oprichtingsakte, een geregistreerde overname- of associatieovereenkomst, of de statuten van het bedrijf).

Indien een landbouwer reeds een geregistreerde overeenkomst heeft bij de administratie, wordt standaard deze overeenkomst gebruikt. Indien een landbouwer een nieuwe verdelingsovereenkomst wenst te gebruiken, zal de nieuwe overeenkomst de eerder geregistreerde overeenkomst ongeldig maken en, indien nodig, leiden tot een herziening van het dossier voor de aanvraag van landbouwsteun waarvoor het werd opgesteld.

Een nieuwe overeenkomst voor verdeling van de gebruiksrechten moet ten minste de volgende elementen bevatten: het producentnummer, de achter- en voornamen, rijksregisternummers en gebruiksrechtverdelingspercentages van de individuele bedrijfsleden, evenals hun handtekeningen en de datum van opstelling.

Het document waarin de verdeelsleutel voor de gebruiksrechten is vastgelegd, dient ook als bewijs van de versterking van het bedrijf door zijn individuele leden.

Voor landbouwbedrijven wordt de belasting op de bedrijfsactiviteit volgens het stelsel van de personenbelasting (dus bij afwezigheid van de optie om aan de vennootschapsbelasting te zijn onderworpen) gecertificeerd door de FOD Financiën.

Voor alle inlichtingen

Voor algemene vragen kunt u dit contactformulier

Voor alle technische vragen of vragen over uw dossier kunt u contact opnemen met uw Buitendirectie: https://agriculture.wallonie.be/contacter-les-directions-exterieures.