Gekoppelde steun voor koeien van gemengd ras

De onderstaande beschrijving van steunmaatregelen en tegemoetkomingen wordt louter ter informatie gepubliceerd en heeft geen rechtsgevolgen.

Alleen de wetteksten die in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd, worden als de officiële en definitieve versie beschouwd.

Gekoppelde steun voor koeien van gemengd ras

Met de gekoppelde steun voor koeien van gemengd ras wordt beoogd het concurrentievermogen van de sector en de economische, sociale en ecologische duurzaamheid van rundveehouders te verbeteren. De steun voor koeien van gemengd ras wordt toegekend voor maximaal 100 in aanmerking komende dieren per landbouwer. Dit maximale aantal kan worden toegepast op het niveau van de natuurlijke personen die eigenaar zijn van het landbouwbedrijf, indien aan bepaalde voorwaarden is voldaan (zie hieronder 'Stap 3/ Toepassing van het plafond op het niveau van het bedrijf of zijn eigenaars'). In vergelijking met de vorige programmering is het begrip referentieaantal niet gehandhaafd.

Voor wie?

De begunstigde moet aan de volgende cumulatieve voorwaarden voldoen:

• Een actieve landbouwer zijn;

• Houder zijn koeien van het gemengde type;

• Geïdentificeerd zijn in het kader van het geïntegreerd beheers- en controlesysteem 'GBCS';

• Heeft een productie-eenheid in België.

Er wordt geen hulpgeld verleend aan landbouwers die op kunstmatige wijze de voorwaarden hebben gecreëerd om dit hulpgeld te verkrijgen.

Wanneer?

Vanaf 1 januari 2023.

Aan welke voorwaarden moet worden voldaan opdat de dieren in aanmerking kunnen komen?

Een dier komt in aanmerking als het voldoet aan de identificatievoorwaarden van de gezondheidsregelgeving en als het gedurende de aanhoudingsperiode van 1 april tot en met 30 september van het aanvraagjaar op het landbouwbedrijf van de aanvrager aanwezig is of op geldige wijze door een ander in aanmerking komend dier is vervangen.

De voor de berekening van het hulpgeld gebruikte diergegevens zijn afkomstig van Sanitel, het door het FAVV gebruikte computersysteem voor de identificatie en registratie van dieren.

Hoe wordt het hulpgeld berekend?

Het aantal in aanmerking komende dieren wordt berekend aan de hand van de drie hierna beschreven stappen.

Stap 1/ Berekening van het potentiële aantal in aanmerking komende dieren

Het potentiële aantal dieren dat voor steun in aanmerking komt is het laagste van de volgende drie getallen:

• het minimale dagelijkse aantal in aanmerking komende koeien van gemengd ras dat tijdens de aanhoudperiode is waargenomen;

• het aantal kalveren uit een moederdier van gemengd ras dat op het bedrijf van de landbouwer is geregistreerd tussen 1 oktober van het jaar voorafgaand aan de aanvraag en 30 september van het jaar van de aanvraag;

• het aantal kalveren uit een moederdier van gemengd ras dat ten minste drie opeenvolgende maanden op het bedrijf van de landbouwer is gehouden tussen 1 juli van het jaar voorafgaand aan de aanvraag en 30 juni van het jaar van de aanvraag, vermenigvuldigd met 2.

Stap 2/ Toepassing van de drempel

De steun voor koeien van gemengd ras wordt alleen toegekend voor een minimum van 10 dieren die in aanmerking komen voor de steun per bedrijf.

Stap 3/ Toepassing van het plafond op het niveau van het bedrijf of zijn eigenaars

De gekoppelde steun voor koeien van gemengd ras wordt toegekend voor maximaal 100 in aanmerking komende dieren per landbouwbedrijf

Volgens hetzelfde beginsel als in het kader van de herverdelingsbetaling, kan dit maximale aantal worden toegepast op het niveau van elke natuurlijke persoon die eigenaar is van het landbouwbedrijf in het geval van feitelijke verenigingen, vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid en landbouwbedrijven die ervoor hebben gekozen aan de personenbelasting te worden onderworpen.

Dit maximale aantal van 100 in aanmerking komende dieren geldt vervolgens individueel voor leden van feitelijke verenigingen en beherende vennoten van landbouwbedrijven en vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid, die:

• aangifte doen van de activiteit van het landbouwbedrijf in het kader van de personenbelasting;

• vennoten of aandeelhouders zijn van de partner;

• bijgedragen hebben aan de versterking van het landbouwbedrijf;

• een onbeperkte aansprakelijkheid op zich nemen voor de verplichtingen van de partner;

• de landbouwactiviteit verrichten als hoofdberoep of als meewerkende echtgenoot.

Het aantal in aanmerking komende dieren per natuurlijke persoon wordt berekend door het totale aantal in aanmerking komende dieren op het bedrijf te vermenigvuldigen met het aandeel gebruiksrechten van de natuurlijke persoon en de uitkomst te beperken tot 100. Ten slotte is het aantal voor hulpgeld in aanmerking komende dieren voor het gehele bedrijf de som van de aantallen voor hulpgeld in aanmerking komende dieren van de verschillende natuurlijke personen. Deze verdeling van de gebruiksrechten heeft betrekking op materiële of immateriële roerende goederen die bestemd zijn voor het landbouwbedrijf.

De verdelingsovereenkomst moet uiterlijk op de uiterste datum voor het wijzigen van de verzamelaanvraag door de Algemene directie patrimoniumdocumentatie worden geregistreerd om voor het jaar van de aanvraag te worden aanvaard, en wordt aan het betaalorgaan verstrekt via het geautomatiseerde e-loket dat door de directie ter beschikking wordt gesteld of op papier per aangetekend schrijven.

De volgende soorten documenten worden geaccepteerd om de aandelen, de verdeling van gebruiksrechten en de bijdragen aan de activiteit van de partner vast te stellen:

1° een in het Belgisch Staatsblad opgenomen of gepubliceerde oprichtingsakte

2° een geregistreerde overnameovereenkomst;

3° een geregistreerde verenigingsovereenkomst;

4° een geregistreerde overeenkomst over de verdeling van de gebruiksrechten;

5° het register van de geregistreerde aandelen. De registratie wordt verricht door de Algemene directie patrimoniumdocumentatie.

Voorbeeld van toepassing van het maximum voor leden:

Een groep van natuurlijke personen ('A' en 'B') met 80% van de gebruiksrechten voor A en 20% voor B, heeft een kudde van 240 dieren die in aanmerking komen voor gekoppelde steun voor 'gemengde koeien'. Aangezien aan de nodige voorwaarden is voldaan, zal voor elk van de leden het maximum van 100 in aanmerking komende dieren worden toegepast. Hij zal dus recht hebben op deze gekoppelde steun voor 148 in aanmerking komende dieren.

De details van de berekening zijn namelijk als volgt:

• 80% * 240 dieren = 192 dieren; maar beperkt tot 100 in aanmerking komende dieren voor landbouwer 'A'

• 20% * 240 dieren = 48 dieren => 48 in aanmerking komende dieren voor landbouwer 'B'

Dat levert 100 in aanmerking komende dieren + 48 in aanmerking komende dieren = 148 in aanmerking komende dieren voor de groep op.

Welk hulpgeld is er? Wat is het bedrag van het hulpgeld?

Het hulpgeld neemt de vorm aan van een uniform betaald bedrag per in aanmerking komend dier en bedraagt maximaal 150 euro per in aanmerking komend dier.

Hoe een aanvraag indienen?

Om aanspraak te kunnen maken op een tussenkomst, moeten de aanvragers binnen de gestelde termijnen in hun oppervlakteaangifte een aanvraag tot deelneming aan de regeling voor gekoppelde steun indienen.

Voor alle inlichtingen

Voor algemene vragen kunt u dit contactformulier

Voor alle technische vragen of vragen over uw dossier kunt u contact opnemen met uw Buitendirectie: https://agriculture.wallonie.be/contacter-les-directions-exterieures.