AMKM: 314 - Natuurlijk weiland (MB2)
De onderstaande beschrijving van steunmaatregelen en tegemoetkomingen wordt louter ter informatie gepubliceerd en heeft geen rechtsgevolgen.
Alleen de wetteksten die in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd, worden als de officiële en definitieve versie beschouwd.
AMKM: 314 - Natuurlijk weiland (MB2)
De AMKM 'Natuurlijk weiland (MB2) is een basismaatregel die landbouwers aanmoedigt om grasland dat over het algemeen een lage productiviteit heeft en zeer belangrijk is voor fauna en flora, in stand te houden en extensief te beheren door te maaien of laat te begrazen, en dat bestaat uit verschillende habitats, waaronder hooiland, een van de meest bedreigde of snelst afnemende habitats in de EU. Het behoud ervan is van vitaal belang voor het behoud van een aantal soorten, met name als predatiegronden voor veel afnemende insectenetende diersoorten.
De maatregel wordt geïntegreerd in de as 'Grasland' van het door Wallonië voorgestelde agromilieuprogramma, naast de gerichte AMKM 'Weide met hoge biologische waarde' (MC4). Deze laatste omvat immers aangescherpte en aangepaste specificaties voor de instandhouding en verbetering van elk weiland dat voldoet aan de kenmerken van Natura 2000-habitats of gebieden met een hoge natuurwaarde, door middel van optimale en aangepaste landbouwpraktijken ter verbetering van de staat van instandhouding van soorten en habitats, waaraan hogere eisen worden gesteld dan aan natuurlijk weiland.
Agromilieubetalingen compenseren het inkomensverlies als gevolg van de gebruiksbeperkingen die voor deze percelen gelden
Voor wie?
De begunstigde moet voldoen aan de volgende criteria:
- Landbouwer zijn in de zin van artikel 3, §1, van de Verordening (EU) nr. 2021/2115 van 02 december 2021.
- Om een aanspraak te kunnen maken op hulpgeld, moet de aanvrager een hulpvraag voor de AMKM 'Natuurlijk weiland' en een jaarlijkse betalingsaanvraag indienen via het aanvraagformulier.
- Bovendien verbindt de begunstigde zich ertoe een register ter beschikking van de administratie te houden, d.w.z. een register waarin de teeltwerkzaamheden en de verrichte werkzaamheden met betrekking tot de specificaties van de maatregel worden geregistreerd, alsmede, in voorkomend geval, de data waarop de beweiding op het perceel wordt gestart/beëindigd.
Elke verbintenis geldt voor een periode van 5 jaar waarin ten minste de oorspronkelijk vastgelegde hoeveelheid moet worden gehandhaafd.
Waar?
De maatregel is toegankelijk voor elk landbouwperceel in de zin van artikel 4, §3, van Verordening (EU) nr. 2021/2115 van 02 december 2021 dat als 'grasland' is aangegeven (zie fiche 'Definities Landbouwactiviteiten - Landbouwareaal - Subsidiabele hectare'). Onder 'grasland' wordt verstaan blijvend grasland, tijdelijk grasland dat bestemd is om blijvend te worden en meerjarige fruitteelten - hoogstammen (50 tot 250 bomen per hectare). Tijdelijk grasland en grasland voor varkens en pluimvee komen niet voor steun in aanmerking.
Het is beschikbaar op het gehele Waalse grondgebied, met uitzondering, in de aangewezen Natura 2000-gebieden, van de Natura 2000-beheerseenheden (BE) 'Weiden habitats en prioritaire open milieus' (BE2), 'Weiden habitats van soorten' (BE3), 'zones onder beschermingsstatus' (BE temp 1), 'zones voor openbaar beheer' (BE temp 2) en 'extensieve stroken' (BE4) waarvoor een soortgelijk bestek geldt en die worden gecompenseerd door een Natura 2000-toelage die de kosten van de toepassing ervan dekt (zie fiche '341 - Natura 2000- betalingen in landbouwgebieden'). De maatregel is echter nog steeds beschikbaar voor de beheerseenheden 'verbindingsweilanden' (BE5).
De maximale vastlegging voor de maatregel bedraagt 50% van het landbouwareaal van het bedrijf dat voor de maatregel in aanmerking komt. De tien eerste hectare zijn vrijgesteld van deze plafonnering;
Wanneer?
Vanaf 1 januari 2023
Na te leven voorwaarden
Van 1 november tot en met 15 juni worden geen ingrepen op het landbouwareaal verricht, met uitzondering van het oppervlakkig egaliseren door egalisatie van molshopen of het herstellen van schade aangericht door wilde zwijnen van 1 januari tot en met 15 april.
Tussen 16 juni en 31 oktober mag het landbouwgebied worden gebruikt door begrazing of door maaien met oogst en onderhoud van ten minste 5% van de ongemaaide schuilgebieden. Er wordt niet gegraasd of gemaaid op natuurlijk grasland tot respectievelijk 3 en 6 weken na de vorige interventie.
De volgende activiteiten zijn toegestaan op natuurlijk grasland: het verspreiden van organische meststoffen tijdens de periodes die zijn bepaald door het PGDA ('Programme de gestion durable de l'azote en agriculture', programma voor duurzaam stikstofbeheer in de landbouw) en handelingen die nodig zijn voor het beheer van topografische kenmerken tijdens de periode die is toegestaan door de conditionaliteit.
Het vee krijgt geen krachtvoer of voeder op het perceel.
Het gebruik van minerale meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen is verboden, met uitzondering van, enerzijds, de plaatselijke bestrijdingen met een rugsproeier of een sproeislang van Cirsium arvense, Rumex crispus, Rumex obtusifolius en, anderzijds, wanneer de plaatselijke behandelingen ter bestrijding van invasieve uitheemse soorten kaderen in een bestrijdingsplan dat wordt gevoerd of is opgelegd door de overheid en steeds als laatste redmiddel. In geval van de aanwezigheid van reuzenbalsemien: verplichte vernietiging door maaien, verpulveren of uittrekken vóór zaadvorming.
De locatie van de schuilzone ligt binnen eenzelfde campagne vast, maar kan van jaar tot jaar verschillen.
Overgangsperiode (2023-2024) voor lopende verbintenissen
De verbintenissen AMKM MB2 - Natuurlijk weiland die vóór 2023 in het kader van het 'Programme wallon de Développement Rural', Waals programma voor plattelandsontwikkeling, en niet op 31/12/2022 zijn verstreken, kunnen niet worden onderbroken en worden gehandhaafd tot hun oorspronkelijk geplande einde (31/12/2023 of 31/12/2024). De bepalingen van het bestek en het steunbedrag zijn echter afgestemd op die van de in deze fiche beschreven interventie '314 - Natuurlijk weiland (MB2)'.
Welke steunmaatregelen?
Het bedrag van de steun bedraagt € 220/ha.
De minimumdrempel om voor de maatregel in aanmerking te komen, is vastgesteld op € 100 op bedrijfsniveau, wat overeenkomt met een totale vastlegging van ten minste 0,45 hectare voor het hele bedrijf.
Selectiecriteria
Geen selectiecriteria voor deze maatregel.
Hoe moet ik een aanvraag indienen?
De landbouwer moet een steunaanvraag indienen via het oppervlakteaangifteformulier.
Voor alle inlichtingen
De landbouwer moet een steunaanvraag indienen via het unieke aanvraagformulier.
Voor technische vragen of vragen over uw dossier kunt u contact opnemen met uw externe directie: https://agriculture.wallonie.be/contacter-les-directions-exterieures
Voor advies over de uitvoering van de maatregel kunt u contact opnemen met:
ASBL NATAGRIWAL
Bâtiment Marc de Hemptinne
Chemin du Cyclotron, 2-Boite L07.01.14
1348 Louvain-la-Neuve
Tel. 010/47.37.71.