AMKM: 312 - Aangelegde percelen (MC7)

De onderstaande beschrijving van steunmaatregelen en tegemoetkomingen wordt louter ter informatie gepubliceerd en heeft geen rechtsgevolgen.

Alleen de wetteksten die in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd, worden als de officiële en definitieve versie beschouwd.

AMKM: 312 - Aangelegde percelen (MC7)

De 'Aangelegde percelen' (MC7) is een gerichte maatregel die landbouwers ertoe aanzet een oppervlakte bouwland te vervangen door geschikte covergewassen die zonder meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast. Dit is geïntegreerd in de as 'Gewassen' van het door Wallonië voorgestelde agromilieuprogramma, naast de AMKM 'Met gras bezaaide perceelsranden' (MB5) en 'Graangewassen op het veld' (MB12) die het aanvult.

In het kader van deze maatregel worden verschillende varianten voorgesteld met keuzes inzake ligging, samenstelling van de groenbedekking en beheersmethoden die optimaal beantwoorden aan de uitdagingen van het gebied, met name op het gebied van biodiversiteit, landschap, bestrijding van erosie en bescherming van het oppervlakte- en grondwater. Een gedetailleerde kartering van de problemen op de schaal van de landbouwpercelen dient als informatiebasis voor de deskundigen om ervoor te zorgen dat de maatregel gericht is (locatie, dimensionering en aangepaste specificaties) op de prioritaire milieuproblemen op de schaal van het gebied.

De bedekking wordt aangepast aan de lokale doelstellingen, volgens de mogelijkheden en problemen die naar voren komen in een advies van een gespecialiseerde adviseur. Afhankelijk van de doelstellingen bestaat deze dekking uit:

- combinatieteelten die worden aangeplant en geteeld ten gunste van wilde dieren (voornamelijk insecten en vogels) door de bloei en de zaadproductie te bevorderen;

- extensieve teelt op zodanige wijze dat de spontane bloei van de bedreigde en beschermde messicole flora wordt gestimuleerd; - extensieve graanteelt en inzaai van regionale ecotypes van veldbloemen met een hoge landschappelijke en erfgoedwaarde (korenbloemen en klaprozen);

- associaties van spaarzame grassen en plaatselijke ecotypes van wilde bloemen die typisch zijn voor hooiland (wilde wortel, witkruid, muskuskruid, duizendblad, rolklaver, knoopkruid, enz.), gericht op het landschap en/of op foerageerders, afhankelijk van de maaimethode;

- grassen en peulgewassen met een hoge bodembedekking;

- diepgewortelde blijvende grassen die overvloedig onderdak bieden aan insecten.

In het deskundigenadvies zijn specifieke, aan elke variant aangepaste beheersmodaliteiten opgenomen om ervoor te zorgen dat het vastgestelde doel wordt bereikt en de gespecialiseerde adviseurs zorgen voor het technische toezicht.

De maatregel 'Aangelegde percelen' (MC7) is het resultaat van de samenvoeging van twee gerichte AMKM-methoden 'Aangelegde stroken' (MC8) en 'Aangelegde percelen' (MC7) die respectievelijk sinds 2006 en 2013 bestaan. De aangelegde strook (MC8) verdwijnt dus op 31/12/2022 en de percelen waarvoor op 1 januari 2023 nog verplichtingen golden, werden omgezet in de verplichting 'Aangelegde percelen' (MC7).

Agromilieubetalingen compenseren het inkomensverlies in verband met de oppervlakte van het gewas dat wordt vervangen door een perceel met een milieuvriendelijke bedekking en de extra kosten van de vaak complexe samenstelling van de bedekking en de beheersregelingen die in het deskundigenadvies zijn gespecificeerd.

Voor wie?

De begunstigde moet voldoen aan de volgende criteria:

- Landbouwer zijn in de zin van artikel 3, §1, van de Verordening (EU) nr. 2021/2115 van 02 december 2021.

- Om een aanspraak te kunnen maken op hulpgeld, moet de aanvrager een hulpvraag voor de AMKM 'aangelegd perceel' en een jaarlijkse betalingsaanvraag indienen via het aanvraagformulier.

- Bovendien verbindt de begunstigde zich ertoe een register ter beschikking van de administratie te houden, d.w.z. een register waarin de teeltwerkzaamheden en de verrichte werkzaamheden met betrekking tot de specificaties van de maatregel worden geregistreerd, alsmede, in voorkomend geval, de data waarop de beweiding op het perceel wordt gestart/beëindigd

Elke verbintenis geldt voor een periode van 5 jaar waarin ten minste de oorspronkelijk vastgelegde hoeveelheid moet worden gehandhaafd.

Waar?

De AMKM is toegankelijk voor elk landbouwareaal in de zin van artikel 4, §3, van Verordening (EU) nr. 2021/2115 van 2 december 2021 dat als 'bouwland' is aangegeven (zie fiche 'Definities Landbouwactiviteiten - Landbouwareaal - Subsidiabele hectare'), met uitzondering van percelen die in de vijf jaar voorafgaand aan het jaar van indiening van de steunaanvraag van blijvend grasland tot bouwland zijn omgevormd.

De maatregel is in heel Wallonië beschikbaar ter vervanging van bouwland, met twee uitzonderingen:

1) de beheereenheden op 'extensieve stroken' (BE4) in aangewezen Natura 2000- gebieden, waarvoor de beperkingen van het bestek dwingende normen zijn die kunnen worden gecompenseerd in het kader van interventie '341 - Natura 2000-betalingen in landbouwgebieden'.

2) ecologische compensatiegebieden, d.w.z. landbouwgebieden waarop een specifieke beperking wordt toegepast en waarvoor een landbouwer financiële steun ontvangt op basis van een overeenkomst met een particuliere partij

De gecumuleerde oppervlakte van de AMKM met gras bezaaide perceelsranden (MB5), aangelegde percelen (MC7) en percelen met graangewassen op het veld (MB12) bedraagt niet meer dan 25% van de oppervlakte bouwland van het bedrijf zoals vastgesteld door het betaalorgaan voor het jaar waarin de betrokken agromilieu- en klimaatsteun voor het eerst wordt aangevraagd (of voor het jaar waarin een nieuwe aanvraag tot het aangaan van een verbintenis of een aanvraag tot verlenging van de verbintenis voor de betrokken maatregelen wordt ingediend).

Een aangelegd perceel kan de oppervlakte van het permanente plantendek (PPD) bestrijken, dat vereist is op bouwland naast een waterloop (aangelegd perceel van het oevertype). Het advies van de expert specificeert het type bedekking dat moet worden aangebracht om een permanent plantendek te garanderen voor ten minste de eerste 6 meter, evenals de gepaste beheermethoden (totale breedte van de strook, eventueel onderhoud van hoge grassen, grotere vluchtzone, eventuele aanplanting van houtachtigen, enz.).

De oppervlakte van een bouwrijp gemaakt perceel kan in aanmerking worden genomen als niet-productieve oppervlakte die bijdraagt aan het minimumpercentage bouwland dat wordt gebruikt voor niet-productieve oppervlakten en elementen in het kader van GLMC 8, op voorwaarde dat wordt gekozen voor de betaling van 1.200 euro/ha, die alleen de beheerskosten van het bouwrijp gemaakte perceel dekt.

Deskundigenadvies: een deskundigenadvies over de relevantie van de maatregel voor de milieusituatie van het perceel bepaalt de toegangsvoorwaarden. Het moet komen van een gespecialiseerde adviseur die naar behoren door de administratie is gemachtigd. Een gedetailleerde kartering dient als informatiebasis voor de deskundigen om ervoor te zorgen dat de maatregel gericht is op de prioritaire milieuproblemen op de schaal van het gebied. Er zal met name prioriteit worden gegeven aan de verbetering van de waterkwaliteit en de bestrijding van erosieve afspoeling in zwaar getroffen gebieden en aan acties op het gebied van biodiversiteit in doelgebieden en voor doelsoorten. Deze gerichtheid leidt ertoe dat de adviseur een technisch rapport ('deskundigenadvies') opstelt waarin, in het kader van het voor de maatregel vastgestelde algemene kader, de specifieke uitvoeringsvoorwaarden worden gespecificeerd waarmee de vastgestelde uitdaging kan worden aangegaan.

Wanneer?

Vanaf 1 januari 2023

Na te leven voorwaarden

Het aangelegde perceel ligt op bouwland.

Het aangelegde perceel grenst niet aan een deel van het bedrijf dat valt onder de AMKM 'Met gras bezaaide perceelsrand' (MB5).

De oppervlakte van de aangelegde percelen ligt tussen 0,02 en 1,50 hectare, tenzij anders vermeld en beargumenteerd in het deskundigenadvies. De totale minimumoppervlakte per verbintenis op bedrijfsniveau is 0,20 hectare.

De specifieke doelstellingen van het aangelegde perceel en de keuze van de locatie, de omvang, de samenstelling van de bedekking, het tijdschema en de beheersmethoden worden in het deskundigenadvies gespecificeerd, rekening houdend met de plaatselijke landbouw- en milieuaspecten en beperkingen.

Bemesting of bodemverbeteraar is niet toegestaan, tenzij in het deskundigenadvies gespecificeerd en beargumenteerd. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is verboden, met uitzondering van, enerzijds, de plaatselijke bestrijdingen met een rugsproeier of een sproeislang van Cirsium arvense, Rumex crispus, Rumex obtusifolius en, anderzijds, wanneer de plaatselijke behandelingen ter bestrijding van invasieve uitheemse soorten kaderen in een bestrijdingsplan dat wordt gevoerd of is opgelegd door de overheid en steeds als laatste redmiddel. In geval van de aanwezigheid van reuzenbalsemien: verplichte vernietiging door maaien, verpulveren of uittrekken vóór zaadvorming.

Openbare toegang tot een aangelegd perceel is verboden en gemotoriseerde toegang tot een aangelegd perceel is gereglementeerd en alleen toegestaan in de volgende omstandigheden:

- voor het onderhoud van het aangelegde perceel, zoals gespecificeerd in het deskundigenadvies;

- voor het onderhoud van houtgewassen naast het aangelegde perceel en op voorwaarde dat er geen andere toegang is;

- voor landbouwwerkzaamheden of het oogsten van houtgewassen op het perceel dat grenst aan het aangelegde perceel en op voorwaarde dat er geen andere toegang is.

Eventuele schade veroorzaakt door het passeren van gemotoriseerde voertuigen op het aangelegde perceel wordt zo spoedig mogelijk hersteld.

Op deze aangelegde percelen mogen geen meststoffen, bodemverbeteraars of geoogste gewassen worden gestort.

In het geval van een modderstroom of natuurlijke sedimentatie van meer dan tien centimeter dikte, afzettingen of schade veroorzaakt door tijdelijke werken van openbaar nut of schade veroorzaakt door wilde dieren, vindt herstel of herbeplanting van de perceelsbedekking plaats.

Overgangsperiode (2023-2024) voor lopende verbintenissen

De AMKM-verbintenissen MC7- Aangelegde percelen en MC8- Aangelegde stroken die vóór 2023 in het kader van het 'Programme wallon de Développement Rural', Waals programma voor plattelandsontwikkeling zijn gesloten en niet op 31/12/2022 zijn verstreken, kunnen niet worden onderbroken en worden gehandhaafd tot hun oorspronkelijk geplande einde. De bepalingen van het bestek en de steunbedragen zijn echter afgestemd op die van de in deze fiche beschreven interventie '312 - Aangelegde percelen (MC 7)'. Het deskundigenadvies blijft geldig en moet tot het einde van de opdracht worden gerespecteerd.

Met het oog op deze afstemming worden alle aangelegde stroken (MC8) waarvoor vóór 2023 verplichtingen zijn aangegaan en die op 31/12/2022 niet zijn vervallen, op 01/01/2023 omgezet in aangelegde percelen (MC7). Er zijn verschillende scenario's, afhankelijk van de status van de lopende verplichtingen op 31/12/2022:

• Slechts één lopende MC8 verbintenis:

   o Omrekening van de voor MC8 vastgelegde lengtes (meters) in oppervlakte (hectaren) op basis van de in 2022 aanwezige percelen;

   o Transformatie van de verbintenis MC8 naar MC7:

• Lopende verbintenissen MC7 en MC8:

   o Omrekening van de voor MC8 vastgelegde lengtes (meters) in oppervlakte (hectaren) op basis van de in 2022 aanwezige percelen;

   o Transformatie van de verbintenissen MC7 en MC8 naar MC7:

gebieden identiek zijn, zijn de begin- en einddatum die van de vroegste verbintenis.

▪ Het deskundigenadvies van MC8 blijft ook na de omvorming tot MC7 geldig en moet gerespecteerd blijven. Indien de einddatum van de MC8-verbintenis na omzetting in een MC7 wordt uitgesteld, moet een verlenging van het deskundigenadvies worden uitgegeven en aan de administratie worden toegezonden.

o Het steunbedrag stijgt van € 1200/ha (MC7) en € 1500/ha (MC8) tot € 1600/ha voor de nieuwe verbintenis MC7 na transformatie.

Welke steunmaatregelen zijn er?

In 2023 bedroeg het bedrag van de steun € 1.600/ha.

Vanaf 2024 zullen er twee verschillende steunbedragen beschikbaar zijn, afhankelijk van het feit of de landbouwer de oppervlakte van het bouwland als niet-productieve grond in het kader van GLMC 8 wil aanmerken (het bestek blijft hetzelfde):

Steunbedrag van € 2.000/ha: De oppervlakte van het aangelegde perceel is niet opgenomen in GLMC 8. De steun dekt het inkomensverlies als gevolg van de vervanging van een productief gewas door een milieuvriendelijke bedekking, evenals de kosten voor het beheer van het perceel (inplantingskosten, onderhoudskosten, oogstkosten, enz.).

Steunbedrag van € 1.200/ha: De oppervlakte van het aangelegde perceel is opgenomen in GLMC 8. De steun dekt alleen de beheerskosten (inplantingskosten, onderhoudskosten, oogstkosten, enz.).

De betalingsoptie moet elk jaar worden gespecificeerd voor elk van de beheerde percelen die deel uitmaken van de verbintenis. De betalingsoptie moet ook worden gespecificeerd voor alle aangelegde percelen die op 1 januari 2024 zijn opgenomen in de vastleggingen in uitvoering,

Selectiecriteria

Geen selectiecriteria voor deze maatregel.

Hoe moet ik een aanvraag indienen?

De landbouwer moet een steunaanvraag indienen via het oppervlakteaangifteformulier.

Voor nieuwe verbintenissen die in 2024 worden aangegaan, moet uiterlijk op 31 december 2023 een deskundigenadvies worden ingevuld, afgegeven en ondertekend door de deskundige.

Voor alle inlichtingen

De landbouwer moet een steunaanvraag indienen via het unieke aanvraagformulier.

Voor alle technische vragen of vragen over uw dossier kunt u contact opnemen met uw Buitendirectie: https://agriculture.wallonie.be/contacter-les-directions-exterieures

Voor advies over de uitvoering van de maatregel kunt u contact opnemen met:

ASBL NATAGRIWAL

Bâtiment Marc de Hemptinne

Chemin du Cyclotron, 2-Boite L07.01.14

1348 Louvain-la-Neuve

Tel. 010/47.37.71.

www.natagriwal.be

info@natagriwal.be