Vermindering van productiemiddelen
De onderstaande beschrijving van steunmaatregelen en tegemoetkomingen wordt louter ter informatie gepubliceerd en heeft geen rechtsgevolgen.
Alleen de wetteksten die in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd, worden als de officiële en definitieve versie beschouwd.'
Ecoregeling: 144
Vermindering van productiemiddelen
De ecoregeling 'Vermindering van productiemiddelen' bestaat uit een premie die wordt toegekend wanneer de landbouwer zich ertoe verbindt een lijst van gewasbeschermingsmiddelen niet toe te passen op zijn percelen bouwland en blijvende teelten.
Deze steun heeft ten doel het economische risico te vergoeden van de landbouwer die zich ertoe verbindt deze gewasbeschermingsmiddelen niet te gebruiken, en zodoende de economische weerbaarheid van zijn bedrijf te vergroten. De maatregel maakt het ook mogelijk productiemethoden te handhaven of in te voeren die minder afhankelijk zijn van gewasbeschermingsmiddelen en draagt zo bij tot de vermindering van het gebruik van deze middelen.
Voor wie?
De begunstigde
- Is een actieve landbouwer.
- Is geïdentificeerd in het kader van het geïntegreerd beheer- en controlesysteem 'GBCS'.
- Heeft een productie-eenheid in België.
Waar?
• In Wallonië.
• Voor percelen bouwland (met uitzondering van percelen tijdelijk grasland, grasland dat bestemd is om blijvend te worden, luzerne, hopklaver, klaver, rolklaver, steenklaver, braakland, perceelsranden en akkerrandstroken) en blijvende teelten (met uitzondering van kerstbomen)
Opgepast! De ecoregeling 'Vermindering van productiemiddelen' kan niet worden gecumuleerd voor percelen die onder de ecoregeling 'Milieuvriendelijke teelten' vallen indien het een insecticide betreft.
Wanneer? Hoelang?
- Vanaf 1 januari 2024.
Jaarlijkse steun die wordt vastgesteld voor de periode waarin de hoofdteelt wordt beoefend
Hoe in aanmerking komen?
Om in aanmerking te komen voor de ecoregeling 'Vermindering van productiemiddelen' moet de landbouwer:
- Voor elk perceel bouwland of blijvende teelten dat het voorwerp uitmaakt van de verbintenis, kiest de landbouwer tussen:
1. het niet besproeien met de producten die opgesomd worden in bijlage 2 tijdens de periode waarin de hoofdteelt wordt beoefend ;
2. ten minste twee keer gebruikmaken van mechanische onkruidbestrijdingstechnieken tijdens de periode waarin de hoofdteelt wordt beoefend
De verboden moleculen zijn die welke in de Europese verordening als 'te vervangen' worden beschouwd. De lijst van moleculen die in deze Ecoregeling verboden zijn, is te vinden in bijlage II van het ministerieel besluit betreffende de ondersteuning van Ecoregelingen, dat nog in het Belgisch Staatsblad moet worden gepubliceerd. Deze lijst wordt niettemin ter informatie meegegeven in afwachting van de publicatie van de tekst in het Belgisch Staatsblad. Alleen de wetteksten zijn bindend:
Bijlage II : Verboden moleculen in het kader van de Ecoregeling 'Vermindering van productiemiddelen'
1° Aclonifen;
2° Benzovindiflupyr;
3° Bifenox;
4° Bromuconazool;
5° Chloortoluron;
6° Cypermetrine (behalve voor het telen van koolzaad in 2024)
7° Cyprodinil;
8° Difenoconazool;
9° Diflufenican;
10° Dimoxystrobine;
11° Emamectine;
12° Esfenvaleraat;
13° Etoxazool;
14° Flufenacet;
15° Fluopicolide;
16° Gamma-cyhalothrine;
17° Koperhydroxide;
18° Imazamox;
19° Lambda-cyhalothrine;
20° Lenacil;
21° MCPA;
22° Metam (kalium en natrium);
23° Metazachloor (behalve voor het telen van koolzaad in 2024)
24° Metconazool;
25° Methoxyfenozide;
26° Metribuzine;
27° Metsulfuron-methyl;
28° Nicosulfuron;
29° Oxamyl;
30° Koperoxychloride;
31° Paclobutrazol;
32° Pendimethalin;
33° Pirimicarb;
34° Propyzamide;
35° Prosulfuron;
36° S-metolachloor;
37° Sulcotrione;
38° Tebuconazool;
39° Tebufenpyrad;
40° Tembotrion;
41° Terbuthylazine;
42° Triallaat.
Deze lijst wordt jaarlijks door de overheid herzien en gevalideerd, bij ministerieel besluit vastgesteld en aan de landbouwers meegedeeld rond september/oktober van het jaar dat voorafgaat aan de verbintenis om de percelen onder de ecoregeling te laten vallen.
▪ Op de hoogte blijven van deze ecoregeling via:
- Specifieke opleiding in het kader van het verlenen van de fytolicentie over het concept van geregistreerde stoffen en hun alternatieven.
- De beschikbaarheid voor alle landbouwers van gegevens uit voorgaande jaren van geëngageerde landbouwers. Deze informatie zal het mogelijk maken de ervaringen van de begunstigden te belichten en een reeks geautomatiseerde informatie te creëren.
- Toezicht, via de verschillende proefcentra, op de bij de tegemoetkoming betrokken landbouwers. Dit toezicht zal feedback opleveren om de keuze van de gewassen/variëteiten te organiseren en zal worden verwerkt in de verschillende feedback (van landbouwers en proefcentra). Deze informatie vormt de basis voor de algemene informatie.
• Een bedrijfsregister bijhouden, per perceel, om de gebruikte producten, de gebruiksfrequentie en de hoeveelheid product te registreren.
• Bij een inspectie ter plaatse toegang verlenen tot de ruimte voor gewasbescherming en de 'fytolicentie' van de landbouwer (of van het erkende landbouwbedrijf indien de werkzaamheden door een bedrijf worden verricht) ter beschikking stellen. Een residu-analyse op de onder de ecoregeling vallende gewassen zal ook ter plaatse worden gecontroleerd.
• De minimaal in te richten oppervlakte bedraagt 1 ha.
Welke steunmaatregelen zijn er?
De premie bedraagt € 80/ha voor alle oppervlakten van percelen die in aanmerking komen voor de ecoregeling, d.w.z.:
- Bouwland (BL), met uitzondering van braakland, akkerrandstroken, perceelsranden, tijdelijk grasland en soortgelijke gebieden (grasland dat bestemd is om blijvend te worden, luzerne, hopklaver, klaver, rolklaver, steenklaver),
- En blijvende teelten (BT), behalve kerstbomen op de boerderij.
De methode voor de berekening van de tegemoetkoming kan als volgt worden weergegeven:
Te betalen bedrag = € 80 * Oppervlakte (BL + BT)
De in aanmerking komende oppervlakte is de door de beheersautoriteit aangegeven en gecontroleerde oppervlakte (administratieve controles en controles ter plaatse).
Hoe een aanvraag indienen?
Om een aanspraak te kunnen maken op de tegemoetkoming, moet de aanvrager een jaarlijkse aanvraag tot steunmaatregelen indienen via het unieke aanvraagformulier.
Voor alle inlichtingen
Voor algemene vragen kunt u dit contactformulier
Voor alle technische vragen of vragen over uw dossier kunt u contact opnemen met uw Buitendirectie: https://agriculture.wallonie.be/contacter-les-directions-exterieures.