Lange bodembedekking

De onderstaande beschrijving van steunmaatregelen en tegemoetkomingen wordt louter ter informatie gepubliceerd en heeft geen rechtsgevolgen.

Alleen de wetteksten die in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd, worden als de officiële en definitieve versie beschouwd.

Ecoregeling:

141 - Lange bodembedekking

De ecoregeling Lange Bodembedekking is een vrijwillige jaarlijkse verbintenis om de bodem te bedekken tussen 1 januari en 15 februari (incl. de twee datums). Het is erop gericht het effect van de landbouw op de waterkwaliteit te beperken, de vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren, gunstige effecten op de biodiversiteit teweeg te brengen en de veerkracht van landbouwbedrijven tegen klimaatverandering te vergroten. De maatregel stelt landbouwers in staat hun praktijken voor het beheer van tussengewassen op bouwland te verbeteren, landbouwrotaties opnieuw in evenwicht te brengen, tijdelijke graslanden (opnieuw) in rotaties te integreren, blijvende graslanden in stand te houden of opnieuw te ontwikkelen, wat in zijn geheel een ecosysteemdienst oplevert.

Voor wie?

De begunstigde 

Waar?

Hoe een aanvraag indienen?

Om aanspraak te kunnen maken op de tegemoetkoming, moet de aanvrager een jaarlijkse aanvraag tot steunmaatregelen indienen via het oppervlakteaangifteformulier. Een vooraangifte (ingediend tussen 1 oktober en 15 december van het voorgaande jaar) moet worden ingediend voor percelen die tussen 1 januari en 15 februari (met inbegrip van beide datums) vallen, met uitzondering van tijdelijke graslanden, blijvende graslanden of blijvende gewassen die reeds het voorgaande jaar als zodanig zijn aangegeven en die in het jaar van de aanvraag blijven bestaan.

Wat is de vooraangifte?

De periode waarin de landbouwer zich ertoe verbindt een groenbedekking op de oppervlakten van zijn bedrijf te behouden (tussen 1 januari en 15 februari van het jaar) gaat vooraf aan de indiening van zijn aanvraag via de oppervlakteaangifte (tussen eind februari en 30 april van het jaar).

Met het oog op een eventuele controle van de percelen die onder deze ecoregeling vallen, dient de aanvrager dus een vooraangifte in tussen begin oktober en half december van het jaar dat aan de aanvraag voorafgaat. In deze vooraangifte specificeert hij de percelen die in de betrokken periode zullen worden bedekt (met uitzondering van tijdelijke graslanden, blijvende graslanden of blijvende gewassen die reeds het voorgaande jaar als zodanig zijn aangegeven en die in het jaar van de aanvraag blijven bestaan). Deze vooraangifte gebeurt via de eDS-applicatie van het PAC-on-webportaal. Ze heeft de vorm van een aanvraag voor wijziging van de oppervlakteaangifte. De gevolmachtigde van de landbouwer kan dus het recht hebben om deze handeling te verrichten.

Wanneer?

Hoe in aanmerking komen?

De aanvrager verbindt zich ertoe om in de periode van 1 januari tot en met 15 februari van het jaar van de aanvraag een bodembedekking aan te brengen op een gedeelte van of de gehele oppervlakte van het bedrijf. Alle gewassen die gedurende de hele periode worden geteeld, d.w.z. bouwland met winter- of tussengewassen, blijvende graslanden, tijdelijke graslanden en blijvende gewassen met bodembedekking tussen de rijen, worden als bedekte oppervlakten beschouwd. Bouwland waarvan de bedekking uit de opslag van granen en van oliehoudende zaden bestaat met een hoge dekkingsgraad, wordt aanvaard. Ecologische compensatiegebieden met een toereikende dekkingsgraad worden opgenomen in de ratio.

Meer concreet wordt de ecoregeling uitgesplitst in drie bodembedekkingsdrempels die op het niveau van het hele bedrijf moeten worden bereikt, wat overeenkomt met drie verschillende steunniveaus. Dit zijn de instapdrempel, de tussendrempel en de bovendrempel, die leiden tot een eenheidsbedrag voor steun per hectare van respectievelijk 15, 30 en 45 euro (zie hierna deel 'Welke steunmaatregelen?'). De waarde van elke drempel is specifiek voor elk bedrijf en is de som van twee elementen:

1) Een vast percentage van 70, 80 of 90%;

2) Het aandeel van graslanden en soortgelijke bedekkingen in verhouding tot de totale oppervlakte van het bedrijf, vermenigvuldigd met een coëfficiënt.

De methode voor de berekening van de drempels is als volgt:

De oppervlakte graslanden en soortgelijke bedekkingen omvat blijvende graslanden, tijdelijke graslanden (meer dan 50 % grassen), graslanden die bestemd zijn om blijvend te worden, percelen met leguminosen (klaver, luzerne, hopklaver, rolklaver (Lotus corniculatis) en hanenkammetje (Onobrychis sativa)) en hoogstamboomgaarden.

Het aandeel graslanden en soortgelijke bedekkingen die worden meegeteld in de berekening van de drempels is bedoeld om bedrijven met een hoog aandeel graslanden aan te moedigen hun bouwland in de winter te bedekken en zo de landbouwpraktijken te verbeteren.

Welke steunmaatregelen zijn er?

o 15 euro per hectare als het bedrijf de instapdrempel bereikt

o 30 euro per hectare als het bedrijf de tussendrempel bereikt

o 45 euro per hectare als het bedrijf de bovendrempel bereikt

Te betalen bedrag = 15 of 30 of 45 euro per hectare (afhankelijk van de bereikte dekkingsdrempel) x totale in aanmerking komende oppervlakte van het bedrijf in hectare

De in aanmerking komende oppervlakte is de door de beheersautoriteit aangegeven en gecontroleerde oppervlakte (administratieve controles en controles ter plaatse).

Wat is het bestek?

Toepassingsvoorbeeld:

Een landbouwbedrijf met een totale oppervlakte van 100 ha, waarvan:

                  o waarvan 9 ha tussen 1 januari en 15 februari geen bedekking heeft,

De vereiste dekkingspercentages voor elke drempel zijn:

                  o 70% + (0,1* 50%) = 75%, d.w.z. 75 ha bedekt

                 o 90% + (0,05* 50%) = 92,5%, of 92,5 ha bedekt.

Het voor dit bedrijf bereikte bedekkingspercentage is 91% [= (100 ha - 9 ha) / 100 ha]. Dit bedrijf voldoet dus aan de tussendrempel van 85% bedekking, maar niet aan de bovendrempel van 92,5% dekking. Het eenheidsbedrag dat met deze drempel overeenkomt is 30 euro per hectare. Het totale steunbedrag voor dit bedrijf bedraagt dus 3.000 euro (= 30 euro/ha * 100 ha).

Voor alle inlichtingen

Voor algemene vragen kunt u dit contactformulier

Voor alle technische vragen of vragen over uw dossier kunt u contact opnemen met uw Buitendirectie: https://agriculture.wallonie.be/contacter-les-directions-exterieures.